When I looked into your eyes I didnt see just you, I saw my today, my tomorrow, and my future for the rest of my life..

Jumaat, 3 Mei 2013

kentang putar vs menu diet~~~


aSSalammuaLaikuM SUME............raSe mcm da BtahUn xUpdATe Blog..hehe~~a


hari ni myra nk k0ngsi cara2 Buat kentang putar ala-ala KFC.....(dlm mo0d diet,,,xnk mkn nasi) ecehhhhcehh...(kentang p0n ley mgem0kkan jugak)xpayah nk 0ver sgt la myra 00ooiii.....


Bahan-bahan untuk kentang putar:


· 6 biji kentang yang bersaiz besar (ik0t k0rg la nk bpe banYak)
· 2 sudu besar mentega (kalo nk diet 2 xnk bg p0n xpe~~) 


· 5 sudu besar susu segar (ik0t korg la nk bg ke x,..,,myra xbg p0n..sbb myra xsuke sgt rase lemak-lemak manis ni) 


· Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa (gune serbuk lada hitam yg da siap jual dlm b0t0l 2 je....xpayah sibuk2 nk tumb0ok2) 


Cara-cara: 


1.Kupaskan kentang dan potong dadu (suke ht la nk p0t0ng mcm mne).Rebus kentang sehingga empuk.Bila dah empuk, toskan air.Untuk mudahkan kerja, lenyekkan kentang dalam keaadaan kentang masih panas. 


2.Masukkan susu segar dan mentega.Gaul rata. Ratakan dengan garam dan serbuk lada hitam. 

3. kalo xrate...korg ms0k kn dalam blander...pastu blander jer.....(lagi senang n lg sedap) 

lepas 2....~~~~~~kite buat~~~~~ 

Sos kentang putar

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang ) 


• 450 ml air (pndai2 la sukat)

• serbuk Pati Ayam@1 1/2 kiub Pati Ayam Maggi (myra guna kiub ayam Knorr)~bg secukup rase 
I biji bawang besar cincang n satu batang saderi (tapi myra xbgi p0n bwg n saderi ni 

• 20 gm tepung gandum (myra gune tepung jagung)~ni untuk memekatkan kuah

• 3 sudu besar sos tiram (secukup rase)

• sedikit serbuk lada hitam (yg suke pedas 2...letak jer bnyk2)

• kicap pekat (xnk bg p0n xpe...kalo nk bg,,,,bg ckit jer)

• garam (myra buat xgune grm p0n,,,sbb sos tiram n serb0k lada hitam 2 da masin...kalo nk bg..bg ckit jer k) 


Cara-cara: 


1.Masak air dengan masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang besar.Masak sampai mendidih.Renehkan sebentar dengan api perlahan selama 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk. (tapi sape yg xnk gune saderi n bawang,,xpayah tapis) 


2.Dalam periuk yang lain, cairkan mentega di atas api sederhana panas.Biarkan cair.Masukkan tepung gandum/jagung sikit demi sedikit.(paling elong bancuh tepung ni dulu gan air,,,takot kalo terus masukkan dlm periuk tpung 2 jdi bket0k-ket0l) Kacau perlahan sampai tepung tak melekat di periuk.Pastikan api perlahan. 


3.Tuangkan air rebusan perlahan-lahan.Sedikit demi sedikit.Kacau sampai kuah menjadi likat. 


4.Masukkan sos tiram.Kacau sebati. 


5.Masukkan kicap pekat.(Tambah kicap sekira mahu kuahnya berwarna gelap.) 


6.Masak sehingga pekat.Rasa dahulu sebelum masukkan garam.Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan rasa yang sedia ada, tak perlu tambah garam.Sekiranya mahu masin lebih, barulah tambahkan garam. 


7.Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam.Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah.Masa ni kalau nak kuah pekat, kacau lama.Jika suka kuah cair, boleh dah tutup api.0k siap sudahhhhhhhh....... 


jeng jeng jeng.......nie la hasil nyer





myra baru blaja buat semalam,,,,ingatkan xjadi,,,,rupe2nyer menjadi dengan maju jayanya......n tadi lunch buat lagi,,,,,rupenyer xsame mcm semalam...tapi rase 2 still same........rase mcm paVLova,,,,,(hahhahah nk menipu la 2,,,,kentang ley jdi pavL0va......0kk BurByer,,,,,,ni sjer t0k hari ni.......




Tiada ulasan:

Catat Ulasan